Fisk i
Medelhavsdieten
Ett korrekt näringsintag tillsammans med en aktiv livsstil har en grundläggande roll i skyddet mot olika sjukdomar som idag är mycket vanliga, de så kallade ”välfärdssjukdomarna”. Detta kan illustreras med hjälp av Livsmedelspyramiden.
I basen finner man de födoämnen som ska konsumeras en eller flera gånger om dagen som spannmål, frukt, grönsaker, olivolja, mejeriprodukter och yoghurt.
I mitten av pyramiden finns de livsmedel som ska ätas en eller flera gånger i veckan som vitt kött, baljväxter, färskost och fisk.
Slutligen, i toppen av pyramiden, finner vi rött kött och sötsaker som ska konsumeras en gång i veckan.
Fisk spelar en fundamental roll i Medelhavsdieten. Vetenskapliga rön visar att detta livsmedel, om konsumerat i rätt mängd i en balanserad diet, kan bidra till att hålla dig frisk.
I själva verket bidrar fisk, såväl färsk som konserverad, med värdefulla näringsenheter som protein av högt biologiskt värde, mineralsalter och omega-3 fettsyror. Av denna anledning rekommenderar den Nya Pyramiden i den Hållbara Medelhavsdieten som föreslås av IFMeD minst 2 portioner i veckan.